eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție electric


PROPOZIȚIIEXPRESII GRAMATICĂSILABE
Electric [ e-lec-tric ]
VEZI SINONIME PENTRU electric PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului electric în mai multe dicționare

Definițiile pentru electric din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru electric:
electric, electrică [Atestat: ȘINCAI, învechit 84/25 / V: (înv) electricetrelectric, iletric / Plural: electricici, electricice / Etimologie: franceza électrique] 1 a Care aparține electricității (1) Si: (îvr) electricesc (1). 2 a Referitor la electricitate (1) Si: (îvr) electricesc (1). 3 a Specific electricității (1) Si: (îvr) electricesc (3). 4 a De electricitate (1) Si: (îvr) electricesc (4). 5 a Care are energie legată de prezența electricității (1) Si: (îvr) electricesc (5). 6 a Care este generat de electricitate (1) Si: (îvr) electricesc (6). 7 a Care poate fi electrizat Si: (îvr) electricesc (7). 8 a (Îs) Lumină electrică Sistem de iluminație în care sursele de lumină sunt alimentate cu energie electrică. 9 substantiv feminin (Pop) Lumină electrică (6). 10 a (Îs) Curent electric Flux de sarcini electrice în deplasare ordonată, într-o anumită direcție, printr-un conductor. 11 substantiv feminin (Pop) Curent electric. 12 a (Îs) Sarcină electrică Mărime fizică ce caracterizează starea de încărcare electrică (5). 13-14 a (Îas) Mărime scalară care caracterizează proprietatea unui corp de a crea în jurul său un câmp electric (19) sau de a fi acționat atunci când se află în câmpul electric (19) al altui corp. 15 a (Îas) Cantitate de electricitate (1). 16 a (Îs) Energie electrică Energie proprie câmpurilor electrice (20). 17 a (Îas) Cantitate de electricitate (1). 18 substantiv feminin (Imp; îas) Electricitate (1). 19 a (Îs) Câmp electric Stare fizică particulară a unui spațiu în care se exercită forțe asupra corpurilor încărcate cu electricitate (1). 20 a (Pex; îas) Spațiu unde se manifestă câmpul electric (19). 21 a (despre unii pești) Care produc descărcări electrice (5) cu ajutorul unor organe electrogene, pentru a paraliza prada. 22 a (Fig) Care produce o impresie puternică și bruscă Si: fulgerător. 23 a (Fig) Care acționează foarte ușor și repede Si: fulgerător. 24-25 a (despre aparate, dispozitive, instalații etc.) Care este pus în mișcare (sau care funcționează) cu ajutorul curentului electric (10). 26 a (despre aparate, dispozitive, instalații etc.) Care folosește energia electrică (17). 27 a (despre anumite operații, procedee) Care se face cu ajutorul curentului electric (10). 28-29 smf, a (Iuz) (Persoană) care se ocupă cu studiul electricității (1).
Forme diferite ale cuvantului electric: electrică

Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

ELECTRIC
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru ELECTRIC:
ELÉCTRIC, -Ă, electrici, -e, adjectiv Referitor la electricitate, care produce sau are energie legatî de prezența electricității. Motor electric. Sonerie electrică. ▭ Fixat în tavanul galeriei, se afla un bec electric. BOGZA, vezi J. 27. S-a întunecat... Lămpile electrice încep a sclipi. CARAGIALE, O. II 197.
       • (Adverbial) Batoză acționată electric.
       • Cîmp electric = regiunea spațiului în care se exercită forțe asupra corpurilor încărcate cu electricitate; stare fizică specială care există într-o astfel de regiune; sistem fizic care se află exclusiv în această regiune. Energie electrică = energie care este proprie numai cîmpurilor electrice. Scînteie electrică = scînteie produsă prin apropierea a două corpuri încărcate cu electricitate de sens contrar. Acest din urmă cuvînt, găsind un eho în toate inimile, fu ca o schinteie electrică. NEGRUZZI, S. I 154. (figurat) Cînd auzii glasul aramei tunătoare... Electrică schinteie simții... și bucuria, Din inimă pe chipu-mi suită cu mînia, Pe fruntea-mi se aprinse, în ochii-mi străluci. ALEXANDRESCU, P. 145. Lumină electrică sau (familiar, substantivat) electrică = sistem de iluminație în care sursele de lumină sînt alimentate cu energie electrică. Se face-n Borșa dispensar, Ba și electrică se face! DEȘLIU, M. 34. Mie mi se și năzar holdele... cirezile de vite... lumina electrică. CAMILAR, TEM. 153. Conductă electrică sau fir electric = fir metalic, de obicei de cupru sau aluminiu, izolat ori nu, care servește îndeosebi la transportul și distribuția energiei electrice. Centrală electrică = sistem de instalații care servesc la producerea energiei electrice cu ajutorul unor generatoare puse în mișcare de motoare. Arc electric vezi arc (5). Sarcină electrică = electricitate (1).
Forme diferite ale cuvantului electric: electric-Ă

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

ELECTRIC
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ELECTRIC:
ELÉCTRIC, -Ă, electrici, -ce, adjectiv Care aparține electricității, privitor la electricitate, care produce sau are energie legată de prezența electricității.
       • (Adverbial) Aparat care funcționează electric.
       • Energie electrică = energie proprie câmpurilor electrice, cantitate de electricitate; (impropriu) electricitate (1). Lumină electrică (și substantivat, forme) = sistem de iluminație în care sursele de lumină sunt alimentate cu energie electrică.

– Din limba franceza électrique.
Forme diferite ale cuvantului electric: electric-Ă

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

ELECTRIC
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru ELECTRIC:
ELÉCTRIC, -Ă, electrici, -ce, adjectiv Care aparține electricității, privitor la electricitate, care produce sau are energie legată de prezența electricității.
       • (Adverbial) Aparat care funcționează electric.
       • Energie electrică = energie proprie câmpurilor electrice, cantitate de electricitate; (impropriu) electricitate (1). Lumină electrică (și substantivat, forme) = sistem de iluminație în care sursele de lumină sunt alimentate cu energie electrică.

– Din limba franceza électrique.
Forme diferite ale cuvantului electric: electric-Ă

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

ELECTRIC
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru ELECTRIC:
ELÉCTRIC, -Ă adjectiv De electricitate, care produce electricitate.
       • Câmp electric = regiune a spațiului în care se exercită forțe asupra corpurilor încărcate cu electricitate; stare fizică care există într-o asemenea regiune; energie electrică = energie proprie numai câmpurilor electrice; centrală electrică = centrală care produce energie electrică; sarcină electrică = electricitate (1). [< limba franceza électrique].
Forme diferite ale cuvantului electric: electric-Ă

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

ELECTRIC
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru ELECTRIC:
ELÉCTRIC, -Ă adjectiv referitor la electricitate, care produce electricitate, care funcționează pe baza electricității.
♦ câmp electric = stare fizică a spațiului în care se exercită forțe asupra corpurilor încărcate cu electricitate; energie electrică = energie proprie câmpurilor electrice; sarcină electrică = electricitate (1). (< limba franceza électrique)
Forme diferite ale cuvantului electric: electric-Ă

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

electric
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru electric:
*eléctric, -ă adjectiv (despre latina electrum, vgr. élektron, chihlimbar galben). De electricitate: curent electric, lumină electrică. Care se ocupă de electricitate: inginer electric. substantiv Inginer electric, electrician: un electric (ca un istoric). adverb Pin electricitate: oraș luminat electric.
Forme diferite ale cuvantului electric: electric-ă electric-ă curcu

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

ELECTRIC
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru ELECTRIC:
ELÉCTRIC electriccă (electricci, electricce)

1) Care ține de electricitate; propriu electricității. Energie electriccă.

2) Care produce electricitate; producător de electricitate. Generator electric.

3) Care funcționează cu ajutorul electricității. Aparat electric. [silabe -lec-tric] /<fr. électrique, latina electricus
Forme diferite ale cuvantului electric: electriccă

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

electric
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru electric:
electric a. relativ la electricitate curent electric, lumină electrică.
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

electric
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru electric:
eléctric adjectiv masculin, plural eléctrici; forme singular eléctrică, plural eléctrice
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

electric
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru electric:
eléctric adjectiv masculin, plural eléctrici; forme eléctrică, plural eléctrice
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'ELECTRIC'
ElectraelectrargolELECTRÉTELECTRI-ELÉCTRICelectricescELECTRICIÁNelectriciánăelectricism

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL electric
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului electric dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Electric, electrică [Atestat: ȘINCAI, învechit 84/25 / V: înv electricetrelectric, iletric / Plural: electricici, electricice / Etimologie: franceza électrique] 1 a Care aparține electricității 1 Si: îvr electricesc 1.
8 a Îs Lumină electrică Sistem de iluminație în care sursele de lumină sunt alimentate cu energie electrică.
10 a Îs Curent electric Flux de sarcini electrice în deplasare ordonată, într-o anumită direcție, printr-un conductor.
12 a Îs Sarcină electrică Mărime fizică ce caracterizează starea de încărcare electrică 5.
16 a Îs Energie electrică Energie proprie câmpurilor electrice 20.
19 a Îs Câmp electric Stare fizică particulară a unui spațiu în care se exercită forțe asupra corpurilor încărcate cu electricitate 1.
ELÉCTRIC electriccă electricci, electricce 1 Care ține de electricitate; propriu electricității.
Energie electriccă.
Generator electric.
Aparat electric.

GRAMATICA cuvântului electric?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului electric.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul electric poate fi: substantiv, adjectiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul electric sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, adjectiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două

CUM DESPART ÎN SILABE electric?
Vezi cuvântul electric desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul electric?
[ e-lec-tric ]
Se pare că cuvântul electric are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL electric
Inţelegi mai uşor cuvântul electric dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Cîmp electric = regiunea spațiului în care se exercită forțe asupra corpurilor încărcate cu electricitate; stare fizică specială care există într-o astfel de regiune; sistem fizic care se află exclusiv în această regiune
Energie electrică = energie care este proprie numai cîmpurilor electrice
Scînteie electrică = scînteie produsă prin apropierea a două corpuri încărcate cu electricitate de sens contrar
Lumină electrică sau familiar, substantivat electrică = sistem de iluminație în care sursele de lumină sînt alimentate cu energie electrică
Conductă electrică sau fir electric = fir metalic, de obicei de cupru sau aluminiu, izolat ori nu, care servește îndeosebi la transportul și distribuția energiei electrice
Centrală electrică = sistem de instalații care servesc la producerea energiei electrice cu ajutorul unor generatoare puse în mișcare de motoare
Sarcină electrică = electricitate 1
Energie electrică = energie proprie câmpurilor electrice, cantitate de electricitate; impropriu electricitate 1
Lumină electrică și substantivat, forme = sistem de iluminație în care sursele de lumină sunt alimentate cu energie electrică
Energie electrică = energie proprie câmpurilor electrice, cantitate de electricitate; impropriu electricitate 1
Lumină electrică și substantivat, forme = sistem de iluminație în care sursele de lumină sunt alimentate cu energie electrică
Câmp electric = regiune a spațiului în care se exercită forțe asupra corpurilor încărcate cu electricitate; stare fizică care există într-o asemenea regiune; energie electrică = energie proprie numai câmpurilor electrice; centrală electrică = centrală care produce energie electrică; sarcină electrică = electricitate 1
♦ câmp electric = stare fizică a spațiului în care se exercită forțe asupra corpurilor încărcate cu electricitate; energie electrică = energie proprie câmpurilor electrice; sarcină electrică = electricitate 1

© 2024 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A se da cu capul de toți pereții sau de pereți?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
numele oficial al munteniei și olteniei până la unirea principatelor
metateză din lacetani < greacă laketanoi
a fi cuprins de desperare sau de necaz, a regreta o greșeală făcută
vagon cu cabine în care sunt instalate paturi pentru dormit; wagon-lit
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app