eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție masa


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Masă [ ma-să ]
VEZI SINONIME PENTRU masă PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului masa în mai multe dicționare

Definițiile pentru masa din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a mașa
Verbul: a mașa (forma la infinitiv)
A mașa conjugat la timpul prezent:
  • eu masez
  • tu masezi
  • el ea masează
  • noi masăm
  • voi masați
  • ei ele masează
VEZI VERBUL a mașa CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ1, mese, substantiv feminin

1. Mobilă, de obicei de lemn, formată dintr-o placă (dreptunghiulară, rotundă etc.) sprijinită pe unul sau pe mai multe picioare și avînd diverse întrebuințări. De la masa mea de sub nuc, îl priveam acum coborind cărarea, posomorît. C. PETRESCU, S. 177. Între cele două ferești de la stîngă, o masă de brad alb odată, dar mohorît acum de verb reflexiv:emuri. HOGAȘ, M. N. 137. Cu perdelele lăsate Șed la masa mea de brad, Focul pîlpîie în sobă, Iară eu pe gînduri cad. EMINESCU, O. I 105. Capra sare masa, iada sare casa, se spune cînd copiii întrec pe părinții lor în răutăți. Masa verde = a) masă (de obicei acoperită cu postav verde) în jurul căreia stau cei ce joacă jocuri de noroc (mai ales cărți); b) masă în jurul căreia stau diplomații cînd discută probleme internaționale.
       • (Urmat de determinări indicînd destinația) Trecură pe lîngă masa de operație, simplă, cu vopseaua albă cojită pe alocuri. DUMITRIU, N. 236. Cînd obosesc, deschid fereastra și întorc spatele mesei de lucru. C. PETRESCU, Î. II 267. Și ce?... n-au să mă ducă pe masa de disecții? MACEDONSKI, O. I 44.
       • (Întrebuințată în primul rînd pentru a mînca pe ea) Florica așternea în mijlocul ogrăzii, pe masa rotundă și scurtă în picioare, mămăliga. BUJOR, S. 28. Într-o clipă masa e plină cu de-ale gurii. VLAHUȚĂ, O. A. I 88. Răpede fac alte bucate, le pun pe masă și apoi zînele se fac nevăzute. CREANGĂ, O. A. 274. La mijloc de masă și la colț de țară (= în locul cel mai bun).
       • Față de masă vezi față. Serviciu de masă vezi serviciu. Sală de mese = încăpere unde se servește mîncare într-o școală, cazarmă etc. Soldații mai stau încă în sala de mese. SAHIA, N. 116. Masă întinsă = masă plină cu bucate, pregătită cu tacî- muri și veselă pentru multă lume. (Ironic) își lua cătinel drumul spre gazdă, unde-l aștepta sărăcia cu masa întinsă. CREANGĂ, O. A. 98. Capul (sau fruntea) mesei = locul de cinste, ocupat de cineva printre comeseni. Baba și moșneagul pe cari i-au pus în capul mesei. CREANGĂ, P. 102. Socrul roagă-n capul mesei să poftească să se pună Nunul mare. EMINESCU, O. I 85.
       • Locuţiune adverbiala Cu (sau pe) nepusă masă (sau, rar, cu nepus în masă) = pe neașteptate, pe nepregătite. Nenorocita, ieșind cu nepus în masă și necăjită ca vai de ea, s-a dus iarăși la fîntînă. CREANGĂ, P. 98. Am scăpat din Focșani cum am putut...cu nepus în masă. ALECSANDRI, T. I 117.
       • Expresia: A pune (sau a așterne) masa = a așterne fața de masă, a așeza farfuriile și tacîmurile folosite pentru a mînca. A strînge masa = a aduna, a lua farfuriile, tacîmurile etc. (după ce s-a mîncat). Mama Zoița strîngea masa, aruncînd fărmăturile la pui. BUJOR, S. 87. A nu avea ce pune pe masă = a nu avea cu ce trăi, a fi în mare sărăcie.

2. Ceea ce se mănîncă (mai ales la amiază și seara), mîncare, bucate; prînz, cină; prin extensie ospăț, banchet. De cele mai multe ori mi se aducea masa sus. C. PETRESCU, Î. II 238. Cît a ținut masa, cu fruntea-nseninată Măria-sa pe Despot zîmbind l-a ascultat. ALECSANDRI, T. II 99.
       • Expresia: A lua masa = a mînca prînzul sau cina. verb reflexiv:ei să luăm mîine seară masa împreună? ARGHEZI, P. T. 134. A da o masă vezi d a3 (1). A întinde masa (sau masă mare) = a pune masa (pentru multe persoane), a primi invitați (mulți) la mese bogate. Stroie Orheianu intră în odaia unde era întinsă masa. SADOVEANU, O. VII 53. Cum n-a mai întins masă mare, prietenii s-au făcut nevăzuți. CARAGIALE, P. 121. A sta la masă = a mînca prînzul sau cina. Dar pe un vîrf de munte stă Mihai la masă. BOLINTINEANU, O. 31. (A nu avea) nici casă, nici masă = a nu avea ce-i trebuie; a fi fără căpătîi. A doua zi, nici tu casă, nici tu masă, băiatul începu iarăși să plîngă. ISPIRESCU, E. 162. A-i fi (cuiva) casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată și lipsită de griji, a trăi tihnit, fără necazuri. S-ajungi mireasă, s-ajungi crăiasă! Calea să-ți fie numai cu flori, Și casa casă și masa masă. ALECSANDRI, P. III 46.
       • Locuţiune adverbiala Înainte de masă = în partea zilei care precede masa de prînz; înainte de amiază. După-masă = a) în partea zilei care urmează după masa de prînz; după prînz, după-amiază. Mi-a trimis după-masă un bilețel. DUMITRIU, N. 36. (Substantivat) Am așteptat-o toată după-masa și n-a venit. DEMETRIUS, C. 104; b) (adverbial) în fiecare după-masă. După-masă (sau după-masa) copiii dorm.

3. Placă sau platformă izolată sau făcînd parte dintr-un sistem tehnic, pe care se așază obiecte, se fac operații tehnice sau care servește la conducerea sau la transportarea pieselor în timpul unui proces de fabricație.

4. Corp metalic mare la care se leagă anumite puncte ale unei înfășurări electrice.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

MASĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ2, mese, substantiv feminin

1. Mobilă formată dintr-o placă dreptunghiulară, pătrată sau rotundă, sprijinită pe unul sau pe mai multe picioare și pe care se mănâncă, se scrie etc.
       • Masă verde = a) masă2 (1), de obicei acoperită cu postav verde, la care se joacă jocuri de noroc; prin extensie joc de noroc; b) masă2 (1) în jurul căreia stau diplomații când duc tratative internaționale. Masă rotundă = dezbatere liberă pe o temă dată, la care sunt chemați să-și spună cuvântul specialiștii din domeniul respectiv (sau reprezentanți ai publicului larg). Sală de mese = încăpere în care se servește mâncarea într-o școală, într-o cazarmă, la o cantină etc. Masă caldă = un fel de tejghea metalică încălzită pe care sunt expuse și menținute calde preparate alimentare, în localurile de alimentație publică.
       • Locuţiune adverbiala Cu (sau pe) nepusă masă = pe neașteptate, pe nepregătite, deodată.
       • Expresia: Capul (sau fruntea) mesei = locul de cinste ocupat de unul dintre comeseni. A pune (sau a întinde, a așterne) masa = a aranja, a pregăti și a pune pe masă2 (1) toate cele necesare pentru a servi mâncarea. A strânge masa = a aduna de pe masă2 (1) mâncările rămase și farfuriile, tacâmurile etc. cu care s-a mâncat. A nu avea ce pune pe masă = a nu avea cu ce trăi, a fi sărac. Pune-te (sau întinde-te) masă, scoală-te (sau ridică-te) masă = a) se spune despre cei care duc o viață plină de desfătări, care trăiesc fără griji, care așteaptă totul de-a gata; b) se spune când ești obligat să servești mereu de mâncare. A întinde masă mare sau a ține masă întinsă = a primi invitați mulți, a oferi ospețe, banchete; prin extensie a se ține de petreceri. A pune (pe cineva) la masă cu tine = a trata (pe cineva) ca pe un prieten apropiat.
♦ (Cu sens colectiv) Persoanele care stau în jurul aceleiași mese2 (1) și mănâncă; mesenii.

2. Ceea ce se mănâncă; mâncare, bucate; prin extensie prânz, cină; ospăț, banchet.
       • Înainte de masă = a) în partea zilei care precedă prânzul; b) în fiecare dimineață. După masă = a) în partea zilei care urmează după prânz; după-amiază; b) în fiecare după-amiază.
       • Expresia: A lua masa sau a sta (ori a ședea) la masă = a mânca de prânz sau de cină. A avea casă și masă = a avea ce-i trebuie pentru a trăi. A-i fi (cuiva) casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată, fără necazuri.

3. Nume dat mai multor obiecte sau părți de obiecte care seamănă cu o masă2 (1) și se folosesc în diverse scopuri practice.
       • Masă de operație = obiect de metal pe care este întins un pacient în timpul intervenției chirurgicale.

4. Compus: (botanică) masa-raiului = plantă erbacee cu flori roz-purpurii (Sedum carpaticum).

– latina mensa.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

MASĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ2, mese, substantiv feminin

1. Mobilă formată dintr-o placă dreptunghiulară, pătrată sau rotundă, sprijinită pe unul sau pe mai multe picioare și pe care se mănâncă, se scrie etc.
       • Masă verde = a) masă2 (1), de obicei acoperită cu postav verde, la care se joacă jocuri de noroc; prin extensie joc de noroc; b) masă2 (1) în jurul căreia stau diplomații când duc tratative internaționale. Masă rotundă = dezbatere liberă pe o temă dată, la care sunt chemați să-și spună cuvântul specialiștii din domeniul respectiv (sau reprezentanți ai publicului larg). Sală de mese = încăpere în care se servește mâncarea într-o școală, într-o cazarmă, la o cantină etc. Masă caldă = un fel de tejghea metalică încălzită pe care sunt expuse și menținute calde preparate alimentare, în localurile de alimentație publică.
       • Locuţiune adverbiala Cu (sau pe) nepusă masă = pe neașteptate, pe nepregătite, deodată.
       • Expresia: Capul (sau fruntea) mesei = locul de cinste ocupat de unul dintre comeseni. A pune (sau a întinde, a așterne) masa = a aranja, a pregăti și a pune pe masă2 (1) toate cele necesare pentru a servi mâncarea. A strânge masa = a aduna de pe masă2 (1) mâncările rămase și farfuriile, tacâmurile etc. cu care s-a mâncat. A nu avea ce pune pe masă = a nu avea cu ce trăi, a fi sărac. Pune-te (sau întinde-te) masă, scoală-te (sau ridică-te) masă = a) se spune despre cei care duc o viață plină de desfătări, care trăiesc fără griji, care așteaptă totul de-a gata; b) se spune când ești obligat să servești mereu de mâncare. A întinde masă mare sau a ține masă întinsă = a primi invitați mulți, a oferi ospețe, banchete; prin extensie a se ține de petreceri. A pune (pe cineva) la masă cu tine = a trata (pe cineva) ca pe un prieten apropiat.
♦ (Cu sens colectiv) Persoanele care stau în jurul aceleiași mese2 (1) și mănâncă; mesenii.

2. Ceea ce se mănâncă; mâncare, bucate; prin extensie prânz, cină; ospăț, banchet.
       • Înainte de masă = a) în partea zilei care precedă prânzul; b) în fiecare dimineață. După masă = a) în partea zilei care urmează după prânz; după-amiază; b) în fiecare după-amiază.
       • Expresia: A lua masa sau a sta (ori a ședea) la masă = a mânca de prânz sau de cină. A avea casă și masă = a avea ce-i trebuie pentru a trăi. A-i fi (cuiva) casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată, fără necazuri.

3. Nume dat mai multor obiecte sau părți de obiecte care seamănă cu o masă2 (1) și se folosesc în diverse scopuri practice.
       • Masă de operație = obiect de metal pe care este întins un pacient în timpul intervenției chirurgicale.

4. Compus: (botanică) masa-raiului = plantă erbacee cu flori roz-purpurii (Sedum carpaticum).

– latina mensa.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

MASĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ1, mase, substantiv feminin

1. Mulțime compactă de oameni, considerată ca o unitate; grupare mare de oameni cu anumite caractere comune; cercuri largi ale populației.
       • locuțiune adjectiv De masă = care cuprinde, care antrenează o (întreagă) colectivitate umană.
       • Cântec de masă (sau de mase) = cântec cu conținut patriotic, având un caracter mobilizator.

2. Îngrămădire de elemente (de aceeași natură ori diferite) care alcătuiesc împreună un singur corp; (totalitatea unui) corp format printr-o asemenea îngrămădire de elemente.
       • Masă verde = nutreț pentru vite; furaj. Mase plastice = materiale plastice. Masă de aer = porțiune imensă, relativ omogenă, a troposferei, cu proprietăți distincte față de porțiunile înconjurătoare.
       • locuțiune adjectiv și adverb În masă = a) în cantitate mare; masiv. Transporturi în masă; b) cu toții; în număr mare.
♦ Cantitate mare din ceva (în raport cu restul ansamblului).
       • Masa vocabularului = partea cea mai mare și mai mobilă a vocabularului.
♦ Corp solid, compact; bloc.

3. (fizică) Cantitatea de materie a unui corp considerată ca o mărime caracteristică (în raport cu volumul).
       • Masă atomică = greutate atomică. Masă moleculară = greutate moleculară. Masă specifică = densitate.

4. (juridic) Totalitate a creditelor sau a datoriilor unui falit; fond bănesc al unei succesiuni sau al unei întreprinderi lucrative.

– Din limba franceza masse.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

MASĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ1, mase, substantiv feminin

1. Mulțime compactă de oameni, considerată ca o unitate; grupare mare de oameni cu anumite caractere comune; cercuri largi ale populației.
       • locuțiune adjectiv De masă = care cuprinde, care antrenează o (întreagă) colectivitate umană.
       • Cântec de masă (sau de mase) = cântec cu conținut patriotic, având un caracter mobilizator.

2. Îngrămădire de elemente (de aceeași natură ori diferite) care alcătuiesc împreună un singur corp; (totalitatea unui) corp format printr-o asemenea îngrămădire de elemente.
       • Masă verde = nutreț pentru vite; furaj. Mase plastice = materiale plastice. Masă de aer = porțiune imensă, relativ omogenă, a troposferei, cu proprietăți distincte față de porțiunile înconjurătoare.
       • locuțiune adjectiv și adverb În masă = a) în cantitate mare; masiv. Transporturi în masă; b) cu toții; în număr mare.
♦ Cantitate mare din ceva (în raport cu restul ansamblului).
       • Masa vocabularului = partea cea mai mare și mai mobilă a vocabularului.
♦ Corp solid, compact; bloc.

3. (fizică) Cantitatea de materie a unui corp considerată ca o mărime caracteristică (în raport cu volumul).
       • Masă atomică = greutate atomică. Masă moleculară = greutate moleculară. Masă specifică = densitate.

4. (juridic) Totalitate a creditelor sau a datoriilor unui falit; fond bănesc al unei succesiuni sau al unei întreprinderi lucrative.

– Din limba franceza masse.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

MASĂ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ3, mase, substantiv feminin

1. Corp solid, compact; bloc. Din masa neagră, lucioasă, pietrificată [a cărbunilor], se desprinde urma unui arbore intact. BOGZA, vezi J. 31. Un munte năruit astupă valea de-a curmezișul; dar o gură neagră se cască în masa vînătă de piatră. VLAHUȚĂ, O. A. III 33.
♦ (fizică; uneori determinat prin «inertă») Mărime caracteristică pentru un corp, dată de cîtul dintre forța care se exercită asupra corpului și accelerația pe care o are corpul.
♦ (fizică; uneori determinat prin «grea») Mărime caracteristică pentru un corp, proporțională cu intensitatea cîmpului de gravitație, pe care corpul o produce la o distanță dată de el.

2. Cantitate mare. O masă de aer cald.
       • figurat Clădirile nu se mai pot distinge în masa de întuneric. BART, S. M. 39.
       • Masa vocabularului (față de fondul principal) = partea cea mai mare și mai mobilă a vocabularului. Aceeași noțiune poate fi redată într-o limbă printr-un cuvînt din fondul principal, iar în altă limbă printr-un cuvînt din masa vocabularului. GRAUR, forme E. 18.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

MASĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ substantiv feminin

1. cantitate de materie a unui corp, considerată ca o mărime caracteristică în raport cu volumul.
masa verde = furaj; masa critică = masa minimă a unui material radioactiv în care poate apărea o reacție de fisiune nucleară în lanț.

2. îngrămădire de elemente care formează împreună un singur corp; corp solid, compact; bloc.
masa de aer = porțiune imensă, omogenă, a troposferei, cu proprietăți distincte.

3. corp metalic masiv la care se leagă punctele unei rețele, ale unei mașini sau ale unui aparat electric, pentru evitarea supratensiunilor.

4. (familial) cantitate mare.
♦ ă vocabularului = partea cea mai mare a vocabularului, supusă schimbărilor.

5. mulțime compactă de oameni.
masae populare = totalitatea claselor și categoriilor sociale dintr-o anumită etapă istorică, ale căror interese fundamentale concordă cu cerințele și sensul acțiunii legilor obiective ale dezvoltării societății.

6. masa continentală = continent. (< limba franceza masse, germana Masse)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

masă
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru masă:
másă (mése), substantiv feminin

1. Mobilă, pe care se mănîncă. –

2. Mîncare. –

3. Bancă, tarabă.

– Mr. measă, megl. męsă. latina mensa (Pușcariu 1040; Candrea-Dens., 1066; REW 5497), conform limba franceza moise, spaniolă, portugheză mesa.

– derivat măsar, substantiv masculin (Transilvania, dulgher, tîmplar), cu sufix -ar; măsaniu (variantă Transilvania de S., măsai), substantiv neutru (Banat, față de masă), care pare derivat intern de la masă (după Pușcariu 1043, din latina *mensalium; după Candrea, din limba bulgară mesal); măsariță, substantiv feminin (Transilvania, față de masă), de la măsar cu sufix -iță (după Pușcariu 1043 și Tiktin, din latina mensalis); mescioară, substantiv feminin (măsuță); mesi, verb (a chefui, a benchetui); mesean, substantiv masculin (invitat la masă); meselnic, substantiv masculin (Olt., mesean); comesean, substantiv masculin (invitat la masă).

– Din limba română provine limba bulgară masa (Capidan, Raporturile, 225), limba turcă masa (Miklosich, Slaw Elem. in Türk., 14; Meyer, Türk. St., I, 46).
Forme diferite ale cuvantului masa: mése

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

MASĂ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ2, mase, substantiv feminin Mulțime compactă de oameni considerată ca o unitate, gloată; grupare mare de oameni cu anumite caractere comune; cercurile largi ale populației. Nici la bîlciuri nu văzuse o asemenea masă de țărani. DUMITRIU, N. 30. Să ia comanda Acelor mase de țărani Ce vin furtună după noi. BENIUC, vezi 52. Vorbea cu o adîncă înțelegere despre rolul maselor în istorie. CAMIL PETRESCU, O. II 332.
       • Cîntec de masă = melodie cu un ritm dinamic, mobilizatoare, exprimînd năzuințele maselor populare.
       • locuțiune adjectiv De masă = privitor la mase, din care fac parte mase de oameni. Organizație de masă.
       • Locuţiune adverbiala În masă = cu toții, împreună; în număr mare, masiv.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

MASĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ2 masae forme

1) Materie constituită din elemente eterogene, nediferențiate, alcătuind un singur corp. * masa verde nutreț constituit din iarbă și din alte plante.

2) Cantitate, număr mare. masa de aer.
       • În masa a) în număr (cantitate) mare; b) în comun.

3) Mărime fizică care determină cantitatea de materie pe care o conține un corp; materia din care este format un corp. * masa grea (sau gravitațională) măsură a interacțiunii gravitaționale a corpurilor. masa inertă măsură a inerției corpurilor. [G.-D. mesei] /<fr. masse, germana Masse
Forme diferite ale cuvantului masa: masae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

masă
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru masă:


2) *másă forme, plural e (în franceză masse, despre latina massa, masă, grămadă, pastă, bloc, totalitate, despre vgr. máza și mâza, grămadă de aluat, despre másso, frămînt. vezi maz). Grămadă de lucrurĭ care formează un întreg: o masă de petre. Corp solid și compact: o masă de plumb. Corp inform, greoĭ și inelegant: ipopotamu e o masă de carne. Totalitate: masa sîngeluĭ, masa noțiunilor omuluĭ. Popor, public, gloată: demagogiĭ mînă masa ignorantă, exploatează ignoranța maselor. În masă, la un loc, în bloc, cu grămadă, cu toptanu.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

MASĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MASĂ s.

1. mîncare, (învechit și popular) ospăț, (popular) bucate (la plural). (Haideți la masa.)

2. hrană. (A servit drept masa peștilor.)

3. banchet, ospăț, praznic, prăznuire, prînz, (livresc) festin, (rar) ospeție, (popular) prînzare. (A dat o masa în cinstea musafirilor.)

4. tarabă, tejghea, (prin Transilvania) pudli, (Transilvania și Banat) pult, (Bucovina) șinc, (învechit) comptoar, sarghie. (Pune marfa pe masa.)

5. (tehnic) (regional) blană, față. (masa dulgherului.)

6. (tehnic) (regional) strat. (masa la teascul morii.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

masă
Dicționarul religios dă următoarea definitie pentru masă:
másă, mese substantiv feminin

1. Mobilă formată dintr-o placă de diferite forme și sprijinită pe unul sau mai multe picioare.

2. (La sg.) Sfânta masă = masa din centrul altarului, pe care la sfânta Liturghie se aduce sacrificiul nesângeros al testamentului nou și pe care Iisus Hristos este prezent în euharistie sub chipul pâinii și al vinului, prefăcute în în trupul și sângele Său. Sfânta masă simbolizează mormântul Domnului; pristol, jertfelnic.

– Din latina mensa.

Definiție sursă: Dicționar religios

MASĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ substantiv feminin

1. Mărime caracteristică unui corp, exprimată prin câtul dintre forța care se exercită asupra lui și accelerația pe care o are acest corp.
♦ (Curent) Corp solid, compact; bloc.

2. Mare mulțime de oameni.
       • Mase populare = totalitatea claselor și păturilor sociale dintr-o anumită etapă istorică ale căror interese concordă cu cerințele dezvoltării societății.
♦ Cantitate mare. [conform limba franceza masse, italiana , latina massa].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

MASĂ
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ substantiv feminin (conform limba franceza masse, italiana , latina massa): cantitate mare de cuvinte care fac parte din vocabularul unei limbi, luată în raport cu nucleul acestuia, cu fondul lexical principal; partea cea mai mare și mai mobilă a vocabularului, în care intră diverse categorii de cuvinte (arhaisme, neologisme, regionalisme, termenii de jargon, termenii de argou etc.). vezi și vocabulár.
Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

masă
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru masă:
másă (máse), substantiv feminin

– Volum. în franceză masse.

– derivat masa, verb (a concentra), din limba franceza masser; masaj, substantiv neutru, din limba franceza massage; masiv, adjectiv, din limba franceza massif; masivitate, substantiv feminin, din limba franceza massivité; masor, substantiv masculin, din limba franceza massor; meseuză, substantiv feminin, din limba franceza masseuse.
Forme diferite ale cuvantului masa: máse

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

MASĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MASĂ s.

1. colectivitate, mulțime, (popular) obște, (peiorativ) gloată. (Din masa s-a ridicat un glas.)

2. bloc. (O imensă masa de stîncă.)

3. (fizică) masă specifică = densitate. (masa a unui corp.)

4. (învechit și regional) pond. (masa unui corp. )

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

MASĂ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ s.

1. mâncare, (învechit și popular) ospăț, (popular) bucate (la plural). (Haideți la masa!)

2. vezi hrană.

3. vezi banchet.

4. vezi tarabă.

5. (tehnic) (regional) blană, față. (masa dulgherului.)

6. (tehnic) (regional) strat. (masa la teascul morii.)

Definiție sursă: Dicționar de sinonime

MASA
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ2, masez, verb

I. tranzitiv (Cu privire la persoane; mai rar la lucruri) A concentra intr-un grup mare, compact. (reflexiv) Vînzătorii de ziare se masează la ușa tipografiilor, în întuneric. BOGZA, A. Î. 251.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

MASĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ3 masae forme Mulțime mare și compactă de oameni. * De masa pentru toată lumea; care cuprinde pe toți. masae populare totalitate a claselor și categoriilor sociale. [G.-D. masei] /<fr. masse
Forme diferite ale cuvantului masa: masae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

MASA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ2, masez, verb

I. tranzitiv și reflexiv A (se) aduna în număr mare, în grup compact; a (se) concentra, a (se) îngrămădi.

– Din limba franceza masser.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

MASA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ2, masez, verb

I. tranzitiv și reflexiv A (se) aduna în număr mare, în grup compact; a (se) concentra, a (se) îngrămădi.

– Din limba franceza masser.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

masa
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru masa:
masá (a (-și) face masaj, a (se) aduna în grup compact) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu maséz, persoana a treia singular: el / ea și plural maseáză
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

MASA
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ1 verb

I. trecut, reflexiv A (se) aduna, a (se) strânge, a (se) concentra în mase compacte. [< limba franceza masser].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

MASA
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ2 verb trecut, reflexiv a (se) aduna în grup compact, a (se) concentra. (< limba franceza masser)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

MAȘA
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru MAȘA:
MAȘÁ verb trecut (rar) a pronunța cuvintele într-o manieră confuză. (< limba franceza mâcher)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

MASA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ1, masez, verb

I. tranzitiv și reflexiv A(-și) face masaj; a trage.

– Din limba franceza masser.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

masă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru masă:
másă1 (mulțime, mărime fizică) substantiv feminin, genitiv dativ articulat másei; plural máse; (fizică) simbol m
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

MASA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ1, masez, verb

I. tranzitiv și reflexiv A(-și) face masaj; a trage.

– Din limba franceza masser.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

MASA
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ1 verb trecut, reflexiv a(-și) face masaj, a (se) fricționa. (< limba franceza masser)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

MASA
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ2 verb

I. trecut A face masaj. [< limba franceza masser, conform ar. mass

– a freca].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

MASĂ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru MASĂ:
MÁSĂ substantiv verbal car, față de masă, fund, gresie, perinoc, platou, podiș.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

masă
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru masă:
masă substantiv verbal CAR. FAȚĂ DE MASĂ. FUND. GRESIE. PERINOC. PLATOU. PODIȘ.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

masă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru masă:
másă (mobilă, prânz sau cină) substantiv feminin, genitiv dativ articulat mései; plural mése
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

masă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru masă:
másă (mulțime, corp compact) substantiv feminin, genitiv dativ articulat másei; plural máse
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

mașa
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru mașa:
mașá verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu mașéz, persoana a treia singular: el / ea și plural mașeáză
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

masă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru masă:
másă2 (mobilă, mâncare) substantiv feminin, genitiv dativ articulat mései; plural mése
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

MASA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru MASA:
MASA verb a (se) concentra. (Trupele s-au masa pe flancul drept.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

MASA
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ1, masez, verb

I. tranzitiv A face masaj. vezi fricționa.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

MASA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ verb (medicina) a trage. (A masa un mușchi.)
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

MASA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru MASA:
MASA verb (medicina) a trage. (A masa un mușchi.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

masa
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru masa:
masá (a masa) verb, indicativ prezent 3 maseáză
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

MASA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru MASA:
MASÁ verb vezi concentra.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime


CUVINTE APROPIATE DE 'MASA'
MÂRZĂNEȘTIMÂRZESCUmârzíMASMÁSĂmásă-biróuMASA-RÁIULUIMASACRÁMASACRÁRE

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL MASA
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului masa dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
MÁSĂ2 masae forme 1 Materie constituită din elemente eterogene, nediferențiate, alcătuind un singur corp.
* masa verde nutreț constituit din iarbă și din alte plante.
Masa de aer.
       • În masa a în număr cantitate mare; b în comun.
* masa grea sau gravitațională măsură a interacțiunii gravitaționale a corpurilor.
Masa inertă măsură a inerției corpurilor.
Haideți la masa.
A servit drept masa peștilor.
A dat o masa în cinstea musafirilor.
Pune marfa pe masa.
Masa dulgherului.
Masa la teascul morii.
Masa unui corp.
Din masa s-a ridicat un glas.
O imensă masa de stîncă.
Masa a unui corp.
Masa unui corp.
Haideți la masa! 2.
Masa dulgherului.
Masa la teascul morii.
MÁSĂ3 masae forme Mulțime mare și compactă de oameni.
* De masa pentru toată lumea; care cuprinde pe toți.
Masae populare totalitate a claselor și categoriilor sociale.
Trupele s-au masa pe flancul drept.
A masa un mușchi.
A masa un mușchi.
Masá a masa verb, indicativ prezent 3 maseáză.

GRAMATICA cuvântului MASA?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului masa.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul MASA poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul MASA sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural verbul masa se conjugă: ei ele maseáză
  • group icon La plural substantivul masă are forma: máse
VEZI PLURALUL pentru MASA la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE masă?
Vezi cuvântul masă desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul masă?
[ ma-să ]
Se pare că cuvântul masă are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL MASA
Inţelegi mai uşor cuvântul masa dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Masa verde = a masă de obicei acoperită cu postav verde în jurul căreia stau cei ce joacă jocuri de noroc mai ales cărți; b masă în jurul căreia stau diplomații cînd discută probleme internaționale
Sală de mese = încăpere unde se servește mîncare într-o școală, cazarmă etc
Masă întinsă = masă plină cu bucate, pregătită cu tacî- muri și veselă pentru multă lume
Capul sau fruntea mesei = locul de cinste, ocupat de cineva printre comeseni
Locuţiune adverbiala Cu sau pe nepusă masă sau, rar, cu nepus în masă = pe neașteptate, pe nepregătite
A pune sau a așterne masa = a așterne fața de masă, a așeza farfuriile și tacîmurile folosite pentru a mînca
A strînge masa = a aduna, a lua farfuriile, tacîmurile etc
A nu avea ce pune pe masă = a nu avea cu ce trăi, a fi în mare sărăcie
A lua masa = a mînca prînzul sau cina
A întinde masa sau masă mare = a pune masa pentru multe persoane, a primi invitați mulți la mese bogate
A sta la masă = a mînca prînzul sau cina
A nu avea nici casă, nici masă = a nu avea ce-i trebuie; a fi fără căpătîi
A-i fi cuiva casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată și lipsită de griji, a trăi tihnit, fără necazuri
Locuţiune adverbiala Înainte de masă = în partea zilei care precede masa de prînz; înainte de amiază
După-masă = a în partea zilei care urmează după masa de prînz; după prînz, după-amiază
Masă verde = a masă2 1, de obicei acoperită cu postav verde, la care se joacă jocuri de noroc; prin extensie joc de noroc; b masă2 1 în jurul căreia stau diplomații când duc tratative internaționale
Masă rotundă = dezbatere liberă pe o temă dată, la care sunt chemați să-și spună cuvântul specialiștii din domeniul respectiv sau reprezentanți ai publicului larg
Sală de mese = încăpere în care se servește mâncarea într-o școală, într-o cazarmă, la o cantină etc
Masă caldă = un fel de tejghea metalică încălzită pe care sunt expuse și menținute calde preparate alimentare, în localurile de alimentație publică
Locuţiune adverbiala Cu sau pe nepusă masă = pe neașteptate, pe nepregătite, deodată
Capul sau fruntea mesei = locul de cinste ocupat de unul dintre comeseni
A pune sau a întinde, a așterne masa = a aranja, a pregăti și a pune pe masă2 1 toate cele necesare pentru a servi mâncarea
A strânge masa = a aduna de pe masă2 1 mâncările rămase și farfuriile, tacâmurile etc
A nu avea ce pune pe masă = a nu avea cu ce trăi, a fi sărac
Pune-te sau întinde-te masă, scoală-te sau ridică-te masă = a se spune despre cei care duc o viață plină de desfătări, care trăiesc fără griji, care așteaptă totul de-a gata; b se spune când ești obligat să servești mereu de mâncare
A întinde masă mare sau a ține masă întinsă = a primi invitați mulți, a oferi ospețe, banchete; prin extensie a se ține de petreceri
A pune pe cineva la masă cu tine = a trata pe cineva ca pe un prieten apropiat
Înainte de masă = a în partea zilei care precedă prânzul; b în fiecare dimineață
După masă = a în partea zilei care urmează după prânz; după-amiază; b în fiecare după-amiază
A lua masa sau a sta ori a ședea la masă = a mânca de prânz sau de cină
A avea casă și masă = a avea ce-i trebuie pentru a trăi
A-i fi cuiva casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată, fără necazuri
Masă de operație = obiect de metal pe care este întins un pacient în timpul intervenției chirurgicale
Compus: botanică masa-raiului = plantă erbacee cu flori roz-purpurii Sedum carpaticum
Masă verde = a masă2 1, de obicei acoperită cu postav verde, la care se joacă jocuri de noroc; prin extensie joc de noroc; b masă2 1 în jurul căreia stau diplomații când duc tratative internaționale
Masă rotundă = dezbatere liberă pe o temă dată, la care sunt chemați să-și spună cuvântul specialiștii din domeniul respectiv sau reprezentanți ai publicului larg
Sală de mese = încăpere în care se servește mâncarea într-o școală, într-o cazarmă, la o cantină etc
Masă caldă = un fel de tejghea metalică încălzită pe care sunt expuse și menținute calde preparate alimentare, în localurile de alimentație publică
Locuţiune adverbiala Cu sau pe nepusă masă = pe neașteptate, pe nepregătite, deodată
Capul sau fruntea mesei = locul de cinste ocupat de unul dintre comeseni
A pune sau a întinde, a așterne masa = a aranja, a pregăti și a pune pe masă2 1 toate cele necesare pentru a servi mâncarea
A strânge masa = a aduna de pe masă2 1 mâncările rămase și farfuriile, tacâmurile etc
A nu avea ce pune pe masă = a nu avea cu ce trăi, a fi sărac
Pune-te sau întinde-te masă, scoală-te sau ridică-te masă = a se spune despre cei care duc o viață plină de desfătări, care trăiesc fără griji, care așteaptă totul de-a gata; b se spune când ești obligat să servești mereu de mâncare
A întinde masă mare sau a ține masă întinsă = a primi invitați mulți, a oferi ospețe, banchete; prin extensie a se ține de petreceri
A pune pe cineva la masă cu tine = a trata pe cineva ca pe un prieten apropiat
Înainte de masă = a în partea zilei care precedă prânzul; b în fiecare dimineață
După masă = a în partea zilei care urmează după prânz; după-amiază; b în fiecare după-amiază
A lua masa sau a sta ori a ședea la masă = a mânca de prânz sau de cină
A avea casă și masă = a avea ce-i trebuie pentru a trăi
A-i fi cuiva casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată, fără necazuri
Masă de operație = obiect de metal pe care este întins un pacient în timpul intervenției chirurgicale
Compus: botanică masa-raiului = plantă erbacee cu flori roz-purpurii Sedum carpaticum
locuțiune adjectiv De masă = care cuprinde, care antrenează o întreagă colectivitate umană
Cântec de masă sau de mase = cântec cu conținut patriotic, având un caracter mobilizator
Masă verde = nutreț pentru vite; furaj
Mase plastice = materiale plastice
Masă de aer = porțiune imensă, relativ omogenă, a troposferei, cu proprietăți distincte față de porțiunile înconjurătoare
locuțiune adjectiv și adverb În masă = a în cantitate mare; masiv
Masa vocabularului = partea cea mai mare și mai mobilă a vocabularului
Masă atomică = greutate atomică
Masă moleculară = greutate moleculară
Masă specifică = densitate
locuțiune adjectiv De masă = care cuprinde, care antrenează o întreagă colectivitate umană
Cântec de masă sau de mase = cântec cu conținut patriotic, având un caracter mobilizator
Masă verde = nutreț pentru vite; furaj
Mase plastice = materiale plastice
Masă de aer = porțiune imensă, relativ omogenă, a troposferei, cu proprietăți distincte față de porțiunile înconjurătoare
locuțiune adjectiv și adverb În masă = a în cantitate mare; masiv
Masa vocabularului = partea cea mai mare și mai mobilă a vocabularului
Masă atomică = greutate atomică
Masă moleculară = greutate moleculară
Masă specifică = densitate
Masa vocabularului față de fondul principal = partea cea mai mare și mai mobilă a vocabularului
♦ masa verde = furaj; masa critică = masa minimă a unui material radioactiv în care poate apărea o reacție de fisiune nucleară în lanț
♦ masa de aer = porțiune imensă, omogenă, a troposferei, cu proprietăți distincte
♦ ă vocabularului = partea cea mai mare a vocabularului, supusă schimbărilor
♦ masae populare = totalitatea claselor și categoriilor sociale dintr-o anumită etapă istorică, ale căror interese fundamentale concordă cu cerințele și sensul acțiunii legilor obiective ale dezvoltării societății
Masa continentală = continent
Cîntec de masă = melodie cu un ritm dinamic, mobilizatoare, exprimînd năzuințele maselor populare
locuțiune adjectiv De masă = privitor la mase, din care fac parte mase de oameni
Locuţiune adverbiala În masă = cu toții, împreună; în număr mare, masiv
Sfânta masă = masa din centrul altarului, pe care la sfânta Liturghie se aduce sacrificiul nesângeros al testamentului nou și pe care Iisus Hristos este prezent în euharistie sub chipul pâinii și al vinului, prefăcute în în trupul și sângele Său
Mase populare = totalitatea claselor și păturilor sociale dintr-o anumită etapă istorică ale căror interese concordă cu cerințele dezvoltării societății
Fizică masă specifică = densitate

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL MASA

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Lună sinodică?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
creion cu mină violetă, a cărui urmă lăsată pe hârtie se șterge greu
indiferent, nepăsător; disprețuitor; care poate fi trecut cu vederea; neglijabil, imperceptibil
lunație
a fel de a se exprima simplu, nepretențios; limbă obișnuită; b mijloc, bază de înțelegere
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app