eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție sin


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Sîn [ sîn ]
VEZI SINONIME PENTRU sîn PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului sin în mai multe dicționare

Definițiile pentru sin din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SÎN:
SÎN2, (1, 2, 3, 5, 6,

7) sînuri, substantiv neutru, și (4) sîni, substantiv masculin

1. Parte a cămășii (sau a bluzei) care acoperă pieptul, formînd deasupra brîului crețuri, și în care se pot ține lucruri ca într-o pungă; spațiul dintre piept și cămașă (sau bluză), la omul încins. Fata coborî repede în pivniță și ieși cu sînul plin de mere. SADOVEANU, E, 124. Bietul Dionis, de unde să știe el că eu am în sîn o pungă cu aur! GALACTION, O. I 89. Niculaie ia scrisoarea, o bagă în sîn și pleacă cu dînsa la București. GHICA, S. A. 32. Seara vii, seara te duci Și nimica nu-mi aduci, Fără sînul plin de nuci; Tu le-aduci, Tu le mănînci! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 83.
       • Expresia: A crește (sau a încălzi, a ține) șarpele în (sau la) sîn sau a vîrî pe dracu-n sîn = a ajuta, a ocroti pe un nerecunoscător. A-i trece (cuiva) un șarpe (rece) prin sîn = a se înfiora de frică sau de spaimă. A fi (sau a umbla) cu frica în sîn vezi frică. A sta (sau a fi) cu mîinile în sîn = a nu întreprinde nimic, a sta inactiv, a nu lucra. A stat cu mîinile-n sîn atîta verb reflexiv:eme. GALAN, B. I 87. Boiangiu nici în pauză nu stătu cu mîinile în sîn. REBREANU, R. I 113. A băga (pe cineva) în sîn vezi băga (I 1). A umbla (sau a fi) cu crucea-n sîn = a fi bun, cucernic, evlavios; (ironic) a fi fățarnic, ipocrit. Prea erai cu crucea-n sîn!... Iertai pe ucenici, pe simbriași și pe pungașii ăia de calfe cînd prăpădeau lucrurile. DELAVRANCEA, O. II 340. A fi (sau a se afla, a trăi ca) în sînul lui Avram (sau, rar, al lui dumnezeu) = a trăi bine, fericit. Mi s-a părut că mă aflu în sînul lui dumnezeu. CREANGĂ, A. 68. A-și scuipa (sau a-și stupi) în sîn = a face gestul de a scuipa, prin care superstițioșii cred că se pot feri de o primejdie sau că le va trece frica. Alții mai fricoși își stupeau în sîn. CREANGĂ, P. 233.
♦ Fundul plasei sau al năvodului, în formă de buzunar larg, în care se adună peștele. Plasa rămîne aici încrețită și formează sînul... năvodului. ANTIPA, P. 464.

2. Partea dinainte a corpului omenesc care se află între cele două brațe și care formează exteriorul bombat al pieptului; piept. De-a pururea aproape vei fi de sînul meu... Mereu va plînge apa, noi vom dormi mereu. EMINESCU, O. I 129. Pe sînul lui Făt-Frumos vedea cum înfloreau două stele albastre, limpezi și uimite

– ochii miresei lui. id. N.

11.
       • figurat Niciodată el nu se simțise așa de dulce legănat pe sînul Brateșului. GANE, N. II 76. În zadar vuiește Cerna și se bate De-a ei stînci mărețe, vechi, nestrămutate Și-n cascade albe saltă pe-a lor sîn... ALECSANDRI, P. A. 73.
       • Expresia: (Rar) A muri cu zile-n sîn = a muri înainte de verb reflexiv:eme. (Atestat în forma sin) Auzit-ați voi pe-aici De biet domnul Ștefăniță Ce-a fost om de mare viță, C-a murit cu zile-n sin, În cetate, la Hotin? ALECSANDRI, P. II 106.

3. Piept, inimă (socotite ca sediu al sentimentelor); suflet. Cu sînul plin de un fel de orgoliu, pășea hotărîtă, împinsă de un avînt eroic. BART, E. 250. Sfetnicii rîdeau în taină de tot ce Craiul vorbea, Dar în sînul lor mînie fără de capăt ardea. COȘBUC, P. II 126. De-ai pătrunde c-o privire Al meu sîn, Să vezi marea-i de mîhnire Și venin, Ai cunoaște-atuncea bine Traiul meu. EMINESCU, O. IV 21. Toată veselia din sînul tău să piară. ALECSANDRI, T. II 170.

4. Fiecare dintre cele două mamele ale femeii; cele două mamele ale femeii împreună. Nevasta se ridică în picioare, își pături pe ea catrința și-și strînse subt sîni bîrneața. SADOVEANU, B. 30. Sînii... tremură sub iile albe. REBREANU,

I.

12. Părul ei cel galbăn ca aurul cel mai frumos cădea pe sînii ei albi și rotunzi. EMINESCU, N.

3.
       • Expresia: A fi bun ca sînul mamei = a fi foarte bun.
       • figurat Am trăit o mare parte din viața mea la sînul nevinovat al naturii. HOGAȘ, H. 106.

5. Locul din corpul femeii unde este zămislit și purtat copilul; pîntece. O mumă iubește fiul, căci este al ei sînge, Căci l-a purtat în sînu-i, căci este viața sa. BOLINTINEANU, O. 202.
       • figurat Cînd mă deșteptai și mi-aruncai privirile peste împrejurimi, firea întreagă mi se păru ca răsărită atunci, pentru întăiași dată, din sînul adînc al apelor creațiunii. HOGAȘ, M. N. 179. Din sînul vecinicului ieri Trăiește azi ce moare, Un soare de s-ar stinge-n cer, S-aprinde iarăși soare. EMINESCU, O. I 178. Cînd nențeleasa natură, din sînu-i cel roditor, Cu talentul poeziei naște pe un muritor... Hotărăște deodată și felul scrierii lui? ALEXANDRESCU, P. 47.

6. Parte interioară, interior, mijloc, centru, miez, adînc. Mormîntul proaspăt, negru, primi în sînul lui, pentru vecie, trupul acela pe care marea îl respinsese, aruncîndu-l la țărm. BART, E. 258. Aerul răcoros, plin de miresme, ce se ridica din sînul codrilor, îi străbătea adînc în piept. GANE, N. I 87. Ne mînă mereu pe cîmpul de bătaie, în mijlocul vînătoarii, în sînul codrilor. ODOBESCU, S. III 135. Soarele se ridica măreț din sînul valurilor. ALECSANDRI, O. P. 312.
       • (În legătură cu cuvinte exprimînd colectivități) În sînul... = între..., în..., în interiorul..., în mijlocul..., în rîndurile... Din sînul... = dintre..., din mijlocul...

7. (Învechit, și în forma sin, adesea determinat prin «de mare») Golf. Ostroave a mării Atlantice în sinul Mexicului, care ostroave la un loc se numesc Vest-India. DRĂGHICI, R. 32. Odată, într-o dimineață, ieșind un pescar cu luntrișoara sa la pescuit, după obiceiul mesăriei sale, și întrînd într-un sîn de marea, își aruncă mreaja sa, cu nădejde că va prinde ceva vînat. GORJAN, H. I 40.

– plural și: (4 n.) sînuri (MACEDONSKI, O. I 60).

– Variantă: (Moldova; învechit) sin substantiv neutru și m.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SIN
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SIN:
SIN2 substantiv masculin invariabil (Astăzi popular) Particulă întrebuințată înaintea numelui de botez al tatălui și intrînd în componența numelui de familie al copiilor; fiul lui... Voinea sin Voinea a murit de curînd. STANCU, despre 46.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SIN
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SIN:
SIN1 substantiv masculin invariabil (învechit și regional; particulă care precedă prenumele tatălui și intră în componența numelui de familie al copiilor) Fiu, fiul lui...

– Din limba slavă (veche) synŭ.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

SIN
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SIN:
SIN1 substantiv masculin (învechit și regional; particulă care precedă prenumele tatălui și intră în componența numelui de familie al copiilor) Fiu, fiul lui...

– Din limba slavă (veche) synŭ.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SÎN
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru SÎN:
SÎN s.

1. (anatomie) mamelă, piept, țîță, (prin Olt., deprindere) zătoare. (sin la femei.)

2. piept. (Strînge copilul la sin.)

3. inimă, suflet. (Cu frica în sin.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

sin
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru sin:
sin substantiv masculin Fiul lui.

– Variante sîn. limba slavă (veche) synŭ (Cihac, II, 344), conform limba bulgară, limba sârbă sin. Termen de cancelarie, învechit (secolul XVII-XIX), fără uz oral.

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

sin
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru sin:
sin m. popular fiu (înlocuește numele familiei la țărani): Ion sin Gheorghe, Ilie sin Mitru. [slava SYNŬ, fiu].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

sîn
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru sîn:
sîn substantiv verbal CIRCUMVOLUȚIE. GOLF. INTERIOR. MATCĂ. MATIȚĂ. MIJLOC. MITRĂ. UTER.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

sin
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru sin:
sin substantiv verbal CUTĂ. GOLF. ÎNCREȚITURĂ. PLIU. ȘOPRON.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

Sîn
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru Sîn:
Sîn, -cu, -ești, -ia, -ovschi vezi Sînt 1 –

4.
Forme diferite ale cuvantului sin: sin-cu -ești sin-i

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

sin
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru sin:
sin (fiu) (slava) (învechit, regional) substantiv masculin
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

Sin
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru Sin:
Sin vezi Sin Partea I și SÎN.
Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

SIN
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SIN:
SIN2 substantiv masculin și n. vezi sân.
Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

SIN
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SIN:
SIN2 substantiv masculin și n. vezi sân.
Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SÎN
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SÎN:
SÎN1 adjectiv masculin vezi sfînt1.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

sin
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru sin:
sin (fiu) substantiv masculin invariabil
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

SIN
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SIN:
SIN1 substantiv masculin vezi sîn.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

șin
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru șin:
șin, vezi peșin.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești


CUVINTE APROPIATE DE 'SIN'
SIMZIÁNĂSîmzieneSÎMZÎIÁNĂSîmzineștiSINSin-feinerȘÍNĂSINADÉLFSinad/in

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL șin
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului șin dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
șin la femei.
Strînge copilul la șin.
Cu frica în șin.

GRAMATICA cuvântului șin?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului șin.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul șin poate fi: substantiv, adjectiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul șin sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru, adjectiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul SÎN are forma: și
  • group icon La plural verbul SÎN se conjugă: ei ele și
VEZI PLURALUL pentru șin la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE sîn?
Vezi cuvântul sîn desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul sîn?
[ sîn ]
Se pare că cuvântul sîn are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL șin
Inţelegi mai uşor cuvântul șin dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A crește sau a încălzi, a ține șarpele în sau la sîn sau a vîrî pe dracu-n sîn = a ajuta, a ocroti pe un nerecunoscător
A-i trece cuiva un șarpe rece prin sîn = a se înfiora de frică sau de spaimă
A sta sau a fi cu mîinile în sîn = a nu întreprinde nimic, a sta inactiv, a nu lucra
A umbla sau a fi cu crucea-n sîn = a fi bun, cucernic, evlavios; ironic a fi fățarnic, ipocrit
A fi sau a se afla, a trăi ca în sînul lui Avram sau, rar, al lui dumnezeu = a trăi bine, fericit
A-și scuipa sau a-și stupi în sîn = a face gestul de a scuipa, prin care superstițioșii cred că se pot feri de o primejdie sau că le va trece frica
Rar A muri cu zile-n sîn = a muri înainte de verb reflexiv:eme
A fi bun ca sînul mamei = a fi foarte bun
= între
= dintre

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL șin

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Lingvistică; în sintagma verb absolut?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
ce altceva? care pe care?
alaun de aluminiu și de potasiu; piatră-vânătă
verb tranzitiv care are complementul neexprimat, dar subînțeles
până în cele mai mici detalii; minuțios
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app