eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A fi sau a ajunge, a rămâne, a pune, a lăsa la discreția cuiva ?

Care e A fi sau a ajunge, a rămâne, a pune, a lăsa la discreția cuiva ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A fi sau a ajunge, a rămâne, a pune, a lăsa la discreția cuiva ":
A fi (sau a ajunge etc.) la bunul plac, la dispoziția cuiva, supus puterii abuzive, capriciilor cuiva

Expresia în context:
Tările române erau la discreția marilor puteri vecine, și cei care simțeau rușinea și nenorocirea acestei situații […] nu puteau să nu fie fascinați de concepția naționalistă, datorită Franței revoluționare. (G. IBRAILEANU)Cetitorul distrat să nu se grăbească a-mi aduce aminte că guvernul sovietic a făcut exproprieri, prin legi sau lăsând avutul unor clase la discreția indivizilor cu specială inițiativă în materie de rechiziție fără bon, și că aceste maniere nu sunt deloc sentimentale. (citat din Paul Zarifopol)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ne nasc si ne cresc mai mari decat ei,
Raman apoi cu discretie in urma,
Nu ne deranjeaza de obicei."
Parintii poezie de Ana Blandiana

" Credem ca ne vom fi indeplinit o datorie patriotica publicand in cateva capitole incercarea noastra critico-istorica: Literatura si artele romane in a doua jumatate a sutei XIX, in trei capitole.
Fiindca ilustratiunile noastre literare sunt, in genere, modeste, vom trece cu multa discretie asupra numelor de persoane si ne vom margini a expune si judeca dintr-o data complexul general. Despre critice si analize partiale ale unei anume opere, desigur, nu poate fi vorba.
"
Literatura si artele romane in a doua jumatate a secolului XIX poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DISCRÉȚIE substantiv feminin

1. Calitatea de a fi discret, de a păstra o taină încredințată. Lăsă la o parte discreția și se apucă să-i povestească. REBREANU, R. I 253.
       • Expresia: A păstra discreția = a nu răspîndi o știre, a nu divulga un secret încredințat. S-a păstrat discreția cu privire la această întîmplare.
♦ Rezervă în atitudine, reținere în vorbe și fapte. Nu aveau altceva de făcut decît să ne examineze. Și făceau asta cu o lipsă de discreție uimitoare. CAMIL PETRESCU, U ...