eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A păstra discreția ?

Care e A păstra discreția ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A păstra discreția ":
A nu răspândi o știre. A nu divulga un secret încredințat

Expresia în context:
Din punctul nostru de vedere, căci din moment ce nu mai păstra discreția, nu mai era treaba lui, ci devenise a noastră, a tuturor. (ION IOANID)Carol o alinta Păsărica, iar aceasta păstra discreția necesară, mulțumindu-se cu satisfacțiile pe care i le oferea tânărul principe. (IOAN SCURTU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ne nasc si ne cresc mai mari decat ei,
Raman apoi cu discretie in urma,
Nu ne deranjeaza de obicei."
Parintii poezie de Ana Blandiana

" Credem ca ne vom fi indeplinit o datorie patriotica publicand in cateva capitole incercarea noastra critico-istorica: Literatura si artele romane in a doua jumatate a sutei XIX, in trei capitole.
Fiindca ilustratiunile noastre literare sunt, in genere, modeste, vom trece cu multa discretie asupra numelor de persoane si ne vom margini a expune si judeca dintr-o data complexul general. Despre critice si analize partiale ale unei anume opere, desigur, nu poate fi vorba.
"
Literatura si artele romane in a doua jumatate a secolului XIX poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DISCRÉȚIE substantiv feminin

1. Calitatea de a fi discret, de a păstra o taină încredințată. Lăsă la o parte discreția și se apucă să-i povestească. REBREANU, R. I 253.
       • Expresia: A păstra discreția = a nu răspîndi o știre, a nu divulga un secret încredințat. S-a păstrat discreția cu privire la această întîmplare.
♦ Rezervă în atitudine, reținere în vorbe și fapte. Nu aveau altceva de făcut decît să ne examineze. Și făceau asta cu o lipsă de discreție uimitoare. CAMIL PETRESCU, U ...