eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție lup


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Lup [ lup ]
VEZI SINONIME PENTRU lup PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului lup în mai multe dicționare

Definițiile pentru lup din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru LUP:
LUP, lupi, substantiv masculin

1. Mamifer sălbatic, carnivor, care seamănă cu un cîine, dar are capul ceva mai mare, botul și urechile mai ascuțite și coada mai stufoasă (Canis lupus). Dintr-o dată s-au sculat cu mînie scroafele asupra lupului, clefăind și pălindu-l cu sfîrlele. SADOVEANU, B. 103. Argatul... a murit sărmanul mușcat de un lup turbat. HOGAȘ, DR. II 46. Și deodată-n urmă-le văzură că se ridică o pădure, neagră, deasă, mare, înfiorată... de un urlet flămînd de lupi. EMINESCU, N. 23. Ochii bancherului se înflăcărară; ai fi zis că e un lup flămînd ce vede o pradă. BOLINTINEANU, O. 393.
       • (În proverbe și zicători) Pe ciobanul fără cîine Lupii-l lasă fără pîine (= cel care nu-și ia măsuri de prevedere păgubește). Lup îmbrăcat în piele de oaie (sau lup în pielea oii), se spune despre un om șiret, rău, care se preface că e bun și cu vorbe mieroase caută să-și ajungă scopul. Lupul mănîncă și din oile numărate vezi numărat. Lupul, cu slugi rămîne flămînd (= cine nu se servește singur rămîne păgubit). Ori îi urla ca lupul, ori îi cînta ca cucul (= tot una este). A intrat lupu-n coșar (= păzește-te de hoț). Vorbești de lup și lupul la ușă, se spune atunci cînd, pomenind numele cuiva, acesta tocmai sosește. A da oile în paza lupului (= a lăsa pe cineva la discreția unui dușman al lui). Lupul își schimbă părul, dar năravul ba (= deprinderile rele și învechite nu se schimbă ușor).
       • Locuţiune adverbiala De cînd cu lupii albi vezi albaneză
       • Expresia: A trăi ca lupul în pădure = a trăi la largul său. A avea urechi de lup = a auzi bine. A închide lupul în stînă = a avea dușmani în casă. A înghiți (sau a mînca) ca (sau cît) lupul = a înghiți sau a mînca mult și cu lăcomie. A se duce (ca) pe gura lupului vezi gură (I 1). A se arunca în gura lupului = a se expune primejdiilor. A scoate (sau a trage) ca din gura lupului = a scăpa, a salva un lucru aproape pierdut. Foame de lup = foame mare. Gură de lup vezi gură.
♦ figurat Om hrăpăreț și crud. Și lupii s-or frînge amarnic de rău De-or verb reflexiv:ea să se-atingă de leagănul tău. FRUNZĂ, S. 11.

2. Compuse: lupul-bălții = știucă; lup-de-mare = numele unei specii de focă; figurat marinar experimentat. Femeia... vorbește cu pasiune, ca orice lup-de-mare, despre chestii navale, vapoare, furtuni și naufragii. BART, E. 225; lupul-vrăbiilor = pasăre cu spinare cenușie și cu aripile și coada negre; se hrănește cu păsări mici, șoareci și insecte (Lanius excubitor); lupul-albinelor = gîndăcel viu colorat a cărui larvă trăiește în stupii de albine, producînd pagube (Trichodes apiarius); (botanică) barba-lupului vezi barbă; gura-lupului vezi gură; ochiul-lupului vezi ochi; părul-lupului vezi păr; spinarea-lupului vezi spinare; talpa-lupului vezi talpă.

3. Buștean susținut de o capră deasupra jilipului, folosit ca frînă pentru reducerea vitezei lemnelor.

4. Nume dat la diverse mașini folosite în filaturi pentru curățirea sau prelucrarea materialelor textile.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

LUP
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru LUP:
LUP, lupi, substantiv masculin

1. Mamifer carnivor din familia canidelor, cu corpul de circa 150 cm lungime, acoperit cu blană sură, cu gâtul gros, cu capul mare, cu botul și urechile ascuțite și cu coada stufoasă (Canis lupus).
       • Expresia: Lup îmbrăcat în piele de oaie sau lup în pielea oii, se spune despre un om șiret, rău și prefăcut. A intrat lupu-n coșar = păzește-te de hoț. Vorbești de lup și lupul la ușă = vorbești despre cineva și acesta tocmai sosește. A da oile în paza lupului = a lăsa pe cineva la discreția dușmanilor, a hoților. A avea urechi de lup = a auzi bine. A închide lupul în stână = a-și aduce singur dușmani în casă sau în preajmă. A trăi ca lupul în pădure = a trăi la largul său. A înghiți (sau a mânca) ca (sau cât) lupul = a înghiți sau a mânca mult și cu lăcomie. A se duce (ca) pe gura lupului = a dispărea cu repeziciune. A se arunca în gura lupului = a se expune primejdiilor. A scăpa (ca) din gura lupului = a (se) salva dintr-o situație foarte grea. A scoate (sau a trage) ca din gura lupului = a salva un lucru aproape pierdut. Foame de lup = foame mare.
♦ figurat Om hrăpăreț și crud.

2. Compuse: lupul-bălții = (ihtiologie) știucă; lup-de-mare = a) numele unei specii de focă; figurat marinar experimentat, încercat; b) specie de pasăre acvatică de mărimea unui uliu, de culoare brun-întunecat, cu partea ventrală albă în timpul iernii, care cuibărește în ținuturile nordice (Stercorarius pomarinus); c) (ihtiologie) lavrac; d) pește teleostean marin lung de circa 1 m, cu dinți puternici (Anarchichas lupus); lupul-vrăbiilor = pasăre cu spinarea cenușie, cu aripile și cu coada de culoare neagră; sfrâncioc (Lanius excubitor); lupul-albinelor = gândăcel carnivor, frumos colorat cu negru, negru-albăstrui și roșu, care trăiește pe flori (Trichodes apiarius).

3. Buștean susținut de o capră deasupra jilipului, folosit ca frână pentru reducerea vitezei lemnelor.

4. (industria textilă; în sintagmele) Lup amestecător = mașină de destrămat și de amestecat materia primă, care formează amestecul de fibre în filaturile de lână și de vigonia. Lup bătător = mașină de lucru folosită în filaturile de bumbac, care execută destrămarea și curățarea de impurități a bumbacului desfoiat în prealabil. Lup destrămător = mașină de lucru folosită în filaturile de lână și de vigonia pentru destrămarea firelor și a țesăturilor, în vederea recuperării fibrelor și a reintroducerii lor în amestec.

– latina lupus.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

LUP
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru LUP:
LUP, lupi, substantiv masculin

1. Mamifer carnivor din familia canidelor, cu corpul de circa 150 cm lungime, acoperit cu blană sură, cu gâtul gros, cu capul mare, cu botul și urechile ascuțite și cu coada stufoasă (Canis lupus).
       • Expresia: Lup îmbrăcat în piele de oaie sau lup în pielea oii, se spune despre un om șiret, rău și prefăcut. A intrat lupu-n coșar = păzește-te de hoț. Vorbești de lup și lupul la ușă = vorbești despre cineva și acesta tocmai sosește. A da oile în paza lupului = a lăsa pe cineva la discreția dușmanilor. A avea urechi de lup = a auzi bine. A închide lupul în stână = a-și aduce singur dușmani în casă sau în preajmă. A trăi ca lupul în pădure = a trăi la largul său. A înghiți (sau a mânca) ca (sau cât) lupul = a înghiți sau a mânca mult și cu lăcomie. A se duce (ca) pe gura lupului = a dispărea cu repeziciune. A se arunca în gura lupului = a se expune primejdiilor. A scăpa (ca) din gura lupului = a (se) salva dintr-o situație foarte grea. A scoate (sau a trage) ca din gura lupului = a salva un lucru aproape pierdut. Foame de lup = foame mare.
♦ figurat Om hrăpăreț și crud.

2. Compuse: lupul-bălții = (ihtiologie) știucă; lup-de-mare = a) numele unei specii de focă; figurat marinar experimentat, încercat; b) specie de pasăre acvatică de mărimea unui uliu, de culoare brun-întunecat, cu partea ventrală albă în timpul iernii, care cuibărește în ținuturile nordice (Stercorarius pomarinus); c) (ihtiologie) lavrac; d) pește teleostean marin lung de circa 1 m, cu dinți puternici (Anarchichas lupus); lupul-vrăbiilor = pasăre cu spinarea cenușie, cu aripile și cu coada negre; sfrâncioc (Lanius excubitor); lupul-albinelor = gândăcel carnivor, frumos colorat cu negru, negru-albăstrui și roșu, care trăiește pe flori (Trichodes apiarius).

3. Buștean susținut de o capră deasupra jilipului, folosit ca frână pentru reducerea vitezei lemnelor.

4. (industria textilă; în sintagmele) Lup amestecător = mașină de destrămat și de amestecat materia primă, care formează amestecul de fibre în filaturile de lână și de vigonia. Lup bătător = mașină de lucru folosită în filaturile de bumbac, care execută destrămarea și curățarea de impurități a bumbacului desfoiat în prealabil. Lup destrămător = mașină de lucru folosită în filaturile de lână și de vigonia pentru destrămarea firelor și a țesăturilor, în vederea recuperării fibrelor și a reintroducerii lor în amestec.

– latina lupus.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

LUP
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru LUP:
LUP substantiv, vezi și Partea I-a

I. Nume frecvent datorită sensului de exorcism.

1. Lup (Moț); -ăscu, N, (Buc); -escu; -eni, -ești ss.

2. Lupa b. (Moț frecv.; 16 A I 419; Ard; 16 B II 161) etc.;

– forme (16 A I 541, III 29; Sd XXI; Vit 28) etc.; Neacșu Lupa (Sd X; P14).

3. Lupă, D., act.; Lupău pren. (P4; Paș);

– - Ion, ard. act.

4. Lupáiu (16 A I 358; Ard); Lupăianul 1771 (Acte Sc.).

5. Lupan (Glos); -icea (An Com); -cești s.

6. + -andru: Lupandra (17 B I 310).

7. Lupaș (Moț); -cu (verb reflexiv:) etc.; Pașco și derivatele, vin de la Pavel și Paște.

8. Lup/e (Dm; Ștef; 16 A II 16); forme (Isp I1); -easca forme; -escu fam.; -ea (Moț; Ard); -ea, Huru (Sd V 5); Lupia t. (16 B II 35).

9. Lupei (Mar; Hur 123; 16 B YI 142); -u (16 B I 102); Alúpei, T., act.

10. Lupeu (Mar).

11. Lupca ard.

12. Lupéciu, Lupén/ciu, -cea (Paș).

13. Lupeș Pozaru (16 A II 18).

14. Lupila olt. și Lupitu (Cand).

15. Lupița forme (R-Sărat). 16. Lupoi (14 B II 213); -u (Hur; Lupoae (Dm; Lupoaia, Lupoița ss.; Lupoane, olt. (Cand) și s (AO XI 213); Lupone și -asa, soția lui (16 B I 153). 17. Lupșa (Moț; Ard; Ștef); -nu s.; Lupșă (16 B II 79); Lupș/e (Dm; Mar); -ea (Mar); -el (16 B VI 337); -eni substantiv (C Ștef). 18. Lupșor (Ard II 194; Glos; Paș); -ea (Paș); Lupșoară, G. ard. 19. Lupșoiu, olt. (Cand). 20. Lupu (16 A II 18; Mar frecv.); Lupu/eni, -ești ss. 21. Lupul fam. (Tec I; Sur VII); -escu; -ești s.; -eț (17 B I 161); -ețul (17 B II 289). 22. Lupuca (Mar). 23. Lupușor, munt. (BCI XI 92). 24. Lupuț, -iu, marină, act.

II. Lupu este redat și prin ung. Farkas: Fărcaș, b; -a forme; -u b.; Fărcăș/eni, -ești, -anca ss., și prin limba slavă (veche) Bъak vezi Vîlc/.

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

LUP
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru LUP:
LUP lupi m. Mamifer carnivor, asemănător câinelui, care are blană sură, cap mare cu bot ascuțit, gât gros și coadă stufoasă. * lup în piele de oaie om rău și nesincer. Vorbești de lup și lupul la ușă se zice când vorbești despre cineva și acesta tocmai atunci apare. A da oile în paza lupului a lăsa pe cineva sau ceva la dispoziția răuvoitorilor. lupul își schimbă părul, dar năravul ba deprinderile rele nu se uită (ușor). lup bătrân om hâtru și cu experiență bogată. A scăpa ca din gura lupului a scăpa cu greu dintr-o mare primejdie. A mânca ca un lup a mânca mult și cu lăcomie. Foame de lup foame mare. A se duce ca pe gură de lup a dispărea repede și fără urme. Și lupul sătul și oaia întreagă se spune când se face dreptate ambelor părți aflate în conflict. Iarna n-au mâncat-o lupii iarna încă nu s-a sfârșit. 2): lupul-bălții știucă. lup-de-mare a) pește marin cu dinți puternici; b) specie de focă; c) marinar experimentat. lupul-vrăbiilor pasăre răpitoare cu spinarea cenușie, cu aripile și coada neagră. lup marsupial mamifer carnivor, de talia unui câine, cu blană cenușie și cu dungi pe spate.

3) articulat Constelație din emisfera sudică. /<lat. lupus
Forme diferite ale cuvantului lup: lupi

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

lup
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru lup:
lup (lúpi), substantiv masculin

– Animal sălbatic asemănător cu un cîine (Canis lupus).

– Mr., megl., istr. lup. latina lŭpus (Pușcariu 1001; Candrea-Dens., 1028; REW 5173), conform italiana (lupo), sicil. lupu, prov. lop, limba franceza loup, cat. llob, spaniolă, portugheză lobo.

– derivat lupan, adjectiv (roșcat); lupan, substantiv masculin (lupușor; nume de animale domestice cu părul roșcat); lupesc, adjectiv (de lup); lupește, adverb (ca lupii); lupărie, substantiv feminin (loc plin cu lupi); lupei, substantiv masculin (lup mic); lupoaică, substantiv feminin (femela lupului); lupoaie (variantă lupariță), substantiv feminin (plantă, Orobanche ramosa). Lupare, pe care Bogrea, Dacor., IV, 830, îl derivă dintr-un latina *lupalis, pare un cuvînt suspect.
Forme diferite ale cuvantului lup: lúpi

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

LUP
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru LUP:
LUP < latina Lupus din Novae (Șiștov), secolul VI (P. Năsturel în Monumente și Muzee I). Deși este un nume foarte frecvent ca Ursul, Vulpea etc., derivatele lui, în legătură cu calendarul sau cu superstiția populară, s-au trecut în Partea II-a. Acomodat cu sufix -ie: Lupie pren. (Cat mold II).
Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

LUP
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru LUP:
LUP s.

1. (zoologie; Canis lupus) (Olt., Banat și Transilvania, eufemistic) spurc.

2. (ihtiologie) lup-de-mare (Morone labrax) = lavrac, șalău-de-mare.

3. (ornitologie) lupul-vrăbiilor (Lanius excubitor) = berbecel, sfrîncioc, (regional) berbecuț, șoimuț, țăcăitoare, capra-dracului.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

lup
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru lup:
lup m.

1. cuadruped sălbatic și carnivor din genul câinelui; lupul verb reflexiv:ăbiilor, sfrancioc;

2. blană de lup;

3. figurat om crud. [latina LUPUS].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

lup
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru lup:
lup substantiv masculin, plural lupi, articulat lúpii
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

lup
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru lup:
lup substantiv masculin, plural lupi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

lup
Dicționarul de termeni muzicali dă următoarea definitie pentru lup:
lup vezi Wolf.
Definiție sursă: Dicționar de termeni muzicali


CUVINTE APROPIATE DE 'LUP'
lunulárlunulátLUNÚRĂLUOYANGLUPlup-de-máreLÚPĂLUPAClupache

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL lup
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului lup dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
LUP lupi m.
* lup în piele de oaie om rău și nesincer.
Vorbești de lup și lupul la ușă se zice când vorbești despre cineva și acesta tocmai atunci apare.
A da oile în paza lupului a lăsa pe cineva sau ceva la dispoziția răuvoitorilor.
Lupul își schimbă părul, dar năravul ba deprinderile rele nu se uită ușor.
Lup bătrân om hâtru și cu experiență bogată.
A scăpa ca din gura lupului a scăpa cu greu dintr-o mare primejdie.
A mânca ca un lup a mânca mult și cu lăcomie.
Foame de lup foame mare.
A se duce ca pe gură de lup a dispărea repede și fără urme.
Și lupul sătul și oaia întreagă se spune când se face dreptate ambelor părți aflate în conflict.
Iarna n-au mâncat-o lupii iarna încă nu s-a sfârșit.
2: lupul-bălții știucă.
Lup-de-mare a pește marin cu dinți puternici; b specie de focă; c marinar experimentat.
Lupul-vrăbiilor pasăre răpitoare cu spinarea cenușie, cu aripile și coada neagră.
Lup marsupial mamifer carnivor, de talia unui câine, cu blană cenușie și cu dungi pe spate.

GRAMATICA cuvântului lup?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului lup.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul lup poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul lup sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / doi
  • group icon La plural substantivul lup are forma: lupi
VEZI PLURALUL pentru lup la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE lup?
Vezi cuvântul lup desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul lup?
[ lup ]
Se pare că cuvântul lup are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL lup
Inţelegi mai uşor cuvântul lup dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Locuţiune adverbiala De cînd cu lupii albi vezi albaneză A trăi ca lupul în pădure = a trăi la largul său
A avea urechi de lup = a auzi bine
A închide lupul în stînă = a avea dușmani în casă
A înghiți sau a mînca ca sau cît lupul = a înghiți sau a mînca mult și cu lăcomie
A se arunca în gura lupului = a se expune primejdiilor
A scoate sau a trage ca din gura lupului = a scăpa, a salva un lucru aproape pierdut
Foame de lup = foame mare
Compuse: lupul-bălții = știucă; lup-de-mare = numele unei specii de focă; figurat marinar experimentat
225; lupul-vrăbiilor = pasăre cu spinare cenușie și cu aripile și coada negre; se hrănește cu păsări mici, șoareci și insecte Lanius excubitor; lupul-albinelor = gîndăcel viu colorat a cărui larvă trăiește în stupii de albine, producînd pagube Trichodes apiarius; botanică barba-lupului vezi barbă; gura-lupului vezi gură; ochiul-lupului vezi ochi; părul-lupului vezi păr; spinarea-lupului vezi spinare; talpa-lupului vezi talpă
A intrat lupu-n coșar = păzește-te de hoț
Vorbești de lup și lupul la ușă = vorbești despre cineva și acesta tocmai sosește
A da oile în paza lupului = a lăsa pe cineva la discreția dușmanilor, a hoților
A avea urechi de lup = a auzi bine
A închide lupul în stână = a-și aduce singur dușmani în casă sau în preajmă
A trăi ca lupul în pădure = a trăi la largul său
A înghiți sau a mânca ca sau cât lupul = a înghiți sau a mânca mult și cu lăcomie
A se duce ca pe gura lupului = a dispărea cu repeziciune
A se arunca în gura lupului = a se expune primejdiilor
A scăpa ca din gura lupului = a se salva dintr-o situație foarte grea
A scoate sau a trage ca din gura lupului = a salva un lucru aproape pierdut
Foame de lup = foame mare
Compuse: lupul-bălții = ihtiologie știucă; lup-de-mare = a numele unei specii de focă; figurat marinar experimentat, încercat; b specie de pasăre acvatică de mărimea unui uliu, de culoare brun-întunecat, cu partea ventrală albă în timpul iernii, care cuibărește în ținuturile nordice Stercorarius pomarinus; c ihtiologie lavrac; d pește teleostean marin lung de circa 1 m, cu dinți puternici Anarchichas lupus; lupul-vrăbiilor = pasăre cu spinarea cenușie, cu aripile și cu coada de culoare neagră; sfrâncioc Lanius excubitor; lupul-albinelor = gândăcel carnivor, frumos colorat cu negru, negru-albăstrui și roșu, care trăiește pe flori Trichodes apiarius
Industria textilă; în sintagmele Lup amestecător = mașină de destrămat și de amestecat materia primă, care formează amestecul de fibre în filaturile de lână și de vigonia
Lup bătător = mașină de lucru folosită în filaturile de bumbac, care execută destrămarea și curățarea de impurități a bumbacului desfoiat în prealabil
Lup destrămător = mașină de lucru folosită în filaturile de lână și de vigonia pentru destrămarea firelor și a țesăturilor, în vederea recuperării fibrelor și a reintroducerii lor în amestec
A intrat lupu-n coșar = păzește-te de hoț
Vorbești de lup și lupul la ușă = vorbești despre cineva și acesta tocmai sosește
A da oile în paza lupului = a lăsa pe cineva la discreția dușmanilor
A avea urechi de lup = a auzi bine
A închide lupul în stână = a-și aduce singur dușmani în casă sau în preajmă
A trăi ca lupul în pădure = a trăi la largul său
A înghiți sau a mânca ca sau cât lupul = a înghiți sau a mânca mult și cu lăcomie
A se duce ca pe gura lupului = a dispărea cu repeziciune
A se arunca în gura lupului = a se expune primejdiilor
A scăpa ca din gura lupului = a se salva dintr-o situație foarte grea
A scoate sau a trage ca din gura lupului = a salva un lucru aproape pierdut
Foame de lup = foame mare
Compuse: lupul-bălții = ihtiologie știucă; lup-de-mare = a numele unei specii de focă; figurat marinar experimentat, încercat; b specie de pasăre acvatică de mărimea unui uliu, de culoare brun-întunecat, cu partea ventrală albă în timpul iernii, care cuibărește în ținuturile nordice Stercorarius pomarinus; c ihtiologie lavrac; d pește teleostean marin lung de circa 1 m, cu dinți puternici Anarchichas lupus; lupul-vrăbiilor = pasăre cu spinarea cenușie, cu aripile și cu coada negre; sfrâncioc Lanius excubitor; lupul-albinelor = gândăcel carnivor, frumos colorat cu negru, negru-albăstrui și roșu, care trăiește pe flori Trichodes apiarius
Industria textilă; în sintagmele Lup amestecător = mașină de destrămat și de amestecat materia primă, care formează amestecul de fibre în filaturile de lână și de vigonia
Lup bătător = mașină de lucru folosită în filaturile de bumbac, care execută destrămarea și curățarea de impurități a bumbacului desfoiat în prealabil
Lup destrămător = mașină de lucru folosită în filaturile de lână și de vigonia pentru destrămarea firelor și a țesăturilor, în vederea recuperării fibrelor și a reintroducerii lor în amestec
Ihtiologie lup-de-mare Morone labrax = lavrac, șalău-de-mare
Ornitologie lupul-vrăbiilor Lanius excubitor = berbecel, sfrîncioc, regional berbecuț, șoimuț, țăcăitoare, capra-dracului

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL lup

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Mic gros?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
pierzând bani sau alte bunuri
boală virotică a cartofului, a tutunului și a pătlăgelelor roșii, manifestată prin îngălbenirea și răsucirea frunzelor și oprirea din dezvoltare a plantelor
depozit care livrează mărfuri în cantități comerciale
cu sila, cu forța
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app